10/3/09

Υμμητός: Ενα βουνό με πολλούς ιδιοκτήτες

από το Εθνος

Την εικόνα ενός πολυσύνθετου παζλ, που ακόμα και ο πιο δυνατός λύτης αδυνατεί να συνθέσει, παρουσιάζει το βουνό του Υμηττού εξαιτίας της πολυιδιοκτησίας, η οποία ουσιαστικά βάζει φρένο στην προστασία του.
Παράνομες περιφράξεις, δραστηριότητες ασύμβατες με την έννοια της δασικής έκτασης, αφού εκεί βρίσκονται από νταμάρια μέχρι και βενζινάδικα στρατοπέδων, είναι συνοπτικά η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Υμηττό.
Φορείς, Εκκλησία, υπουργεία, καταλαμβάνουν τις μεγαλύτερες εκτάσεις του βουνού, ενώ ακόμα και ιδιώτες αξιώνουν δικαιώματα όπως για παράδειγμα στην Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη, τη Γλυφάδα του Παπάγου και τον Χολαργό.
Οι κάτοικοι αντιδρούν, ενώ οι δημοτικές αρχές υποστηρίζουν ότι εκτός από τα συρματοπλέγματα που περιφράζουν το βουνό, οι ίδιοι μπλέκονται και στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αφού για οποιαδήποτε δράση πρέπει να πάρουν την άδεια του αρμόδιου φορέα. Για τον λόγο αυτόν, ζητούν την απόδοση των εκτάσεων στους δήμους, ώστε να προασπιστούν τη δημόσια περιουσία και κυρίως τη δασική έκταση.
«Χέρια δεμένα»«Είμαστε με τα χέρια δεμένα, αφού για να προχωρήσουμε π.χ. σε διάνοιξη οδών πυρασφάλειας χρειαζόμαστε άδεια από το δασαρχείο. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να πάμε στο αυτόφωρο ως κοινοί καταπατητές» τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καισαριανής Σπ. Τζόκας, με το οποίο συμφωνούν όλοι οι συνάδελφοί του των όμορων περιοχών.
Συγκεκριμένα, στον Υμηττό επικρατεί το εξής ιδιοκτησιακό καθεστώς:
Βύρωνας: Την έκταση, που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου, τη μοιράζονται τα υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής Αμύνης, η Εκκλησία ενώ λόγο έχει και η Φιλοδασική Εταιρεία. Το 2003 η Εκκλησία ανακάλυψε στον Καρέα τη Γη της Επαγγελίας, ώστε να ανεγερθεί εκεί σε έκταση 27 στρεμμάτων κτίριο 67.000 τετραγωνικών για τη στέγαση του Συνοδικού Μεγάρου και άλλων υπηρεσιών. Η αντίδραση των κατοίκων και της δημοτικής αρχής απέτρεψε τις προσπάθειες και έκτοτε το θέμα φαίνεται ότι έχει παγώσει.
Στη γύρω ζώνη υπάρχουν επιπλέον δύο στρατόπεδα του στρατού και της αεροπορίας, το ΣΑΚΕΤΑ 1 και 2, η σχολή αξιωματικών νοσηλευτικής, καθώς και υπηρεσίες του στρατού μέχρι βενζινάδικο και σούπερ μάρκετ που εξυπηρετεί τις ανάγκες των αξιωματικών. Η έκταση που καταλαμβάνει ο στρατός, υπολογίζεται σύμφωνα με τον δήμο Βύρωνα γύρω στα 250 στρέμματα, ενώ υπάρχει ακόμα και μια έκταση περίπου 40 στρ. στην οποία βρισκόταν η 350η Πτέρυγα Μάχης, η οποία αποχώρησε από την περιοχή το 2004. Το συγκεκριμένο στρατόπεδο διεκδικεί ο δήμος Βύρωνα, στο οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει χώρο πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους και στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις να στεγάσει δημοτικές υπηρεσίες όπως π.χ τη διεύθυνση πρασίνου ή τη διεύθυνση του Συλλόγου Προστασίας και Ανάδειξης του Υμηττού.
Σημειώνεται ότι όλη η υπόλοιπη έκταση ανήκει στο υπουργείο Γεωργίας.
«Σε καμία περίπτωση η δραστηριότητες αυτές δεν ταιριάζουν σε μια δασική έκταση» τονίζει ο δήμαρχος της περιοχής Ν. Χαρδαλιάς, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ύπαρξη πυρομαχικών και βενζινάδικου μέσα στο δάσος. «Μπορεί καμία φωτιά να μην έχει ξεκινήσει από τις δραστηριότητες αυτές, δεν παύει ωστόσο να είναι ασύμβατες», τονίζει και υποστηρίζει ότι εξαιτίας της πολυϊδιοκτησίας ο μόνος που δεν έχει λόγο στο βουνό είναι ο δήμος. «Δεν μπορούμε να βάλουμε μια μπάρα να κλείσουμε την πρόσβαση στο βουνό με αποτέλεσμα διάφοροι ασυνείδητοι να επιβαρύνουν το δάσος. Για να προχωρήσουμε σε μια γεώτρηση, πρέπει να πάρουμε άδεια από τη φιλοδασική, για να κάνουμε αποψιλώσεις από το δασαρχείο και ούτω καθεξής» προσθέτει ο δήμαρχος Βύρωνα.
Καισαριανή. Περίπου 8.500 στρέμματα βρίσκονται στα όρια του δήμου, εκ των οποίων -σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Γ. Φιλίππου- τα 2.500 ανήκουν στη Μονή Πετράκη και τα υπόλοιπα στη Φιλοδασική Εταιρεία.
ΚόντραΤην περίοδο αυτή κάτοικοι και δημοτική αρχή προσπαθούν να ανατρέψουν τα σχέδια της Εκκλησίας, η οποία επιχειρεί να επεκτείνει τη Μονή Ιωάννου Προδρόμου που βρίσκεται κοντά στο νεκροταφείο, χτίζοντας αρχονταρίκι και ξενώνες συνολικής έκτασης 680 τ.μ.. Ο δήμος προς το παρόν κατάφερε να μπλοκάρει τα συγκεκριμένα σχέδια, ενώ απόψε στις 7.30 για τον ίδιο σκοπό πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Γλυφάδα. Μικροί, πλην επιτήδειοι, καταπατητές προχωρούν στην περίφραξη σχεδόν όλης της έκτασης του βουνού. Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο δήμαρχος Γ. Θεοδωρόπουλος έχουν καταφέρει κάθε χρόνο να ανεβαίνουν 20-30 μέτρα προς την κορυφή του Υμηττού. Χθες ο δήμος προχώρησε στην κατεδάφιση των παράνομων περιφράξεων με την προοπτική σε τρεις μήνες να έχουν όλες απομακρυνθεί.
Παπάγου - Χολαργός. Μέχρι και ο γνωστός για τις τηλεφωνικές υποκλοπές κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του Κώστα Μητσοτάκη Χρήστος Μαυρίκης παρουσιάζεται ως ιδιοκτήτης έκτασης στον Υμηττό. Αξίωση που καταρρίπτουν και οι δύο δήμοι, οι οποίοι αρνούνται -όπως τονίζουν- να μπουν ακόμα και σε διαδικασία αντιπαράθεσης.


ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ

Οι διεκδικήσεις σε Ηλιούπολη, Αργυρούπολη
Μια πικρή ιστορία βιώνουν δήμοι και κάτοικοι, αφού τμήματα της έκτασης του Υμηττού διεκδικούν ιδιώτες και ειδικότερα οι κληρονόμοι της οικογένειας Νάστου. Η υπόθεση ξεκίνησε το 1926 όταν ο Αλ. Νάστος αγόρασε 480 στρέμματα τα οποία στην πορεία με τη μέθοδο των καταπατήσεων έφτασαν τα 12.700. Από το 1932, όπως λέει ο δήμαρχος Ι. Αναγνώστου, άρχισε η οικοπεδοποίηση, αφού ο Νάστος πούλησε 6.000 στρ. Η προσπάθειά του να πουλήσει και τα υπόλοιπα απέτυχε, καθώς το 1979 σε μια δικαστική διεκδίκηση με τον σύλλογο Αστυνομικών, βγαίνει η πρώτη απόφαση Εφετείου, η οποία λέει ότι η οικογένεια σφετερίστηκε δημόσια γη. Ο,τι απέμεινε δεσμεύθηκε ως περιουσία του Δημοσίου. Αυτό δεν εμπόδισε τους κληρονόμους Νάστου να ξεκινήσουν δικαστικούς αγώνες διεκδικώντας τις εκτάσεις.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ akarimali@pegasus.gr

Οτι και να πούμε εμείς είναι λίγο αφού το ρεπορτάζ τα λέει όλα απο μονο του!Επειδη πολύ κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί καλό θα ήταν να γίνει μια προσπάθεια να συντονιστούμε όλοι μαζι και να προχωρήσουμε σε μαζικές κινητοποιήσεις.Το μόνο σίγουρο ειναι οτι ειμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστουμε το βουνο με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου